Vertrouwen

“Hoe kan ik jou vertrouwen als jij steeds tegen mij liegt? Waarom beschadig jij toch steeds mijn vertrouwen als jij naar ‘die ander’ gaat? Ik kan zo niet met jou verder: jij bent niet te vertrouwen. Ik heb te weinig zelfvertrouwen.”

 

Zo maar enkele uitspraken die ik vaak in mijn praktijk JanssenGestalt in Breda van mijn cliënten hoor. Vertrouwen is een belangrijke kwestie in contact met je zelf én in contact met anderen. En juist dat vertrouwen wordt nogal eens zwaar op de proef gesteld.

Als mensen hebben wij een sterke neiging om de ander verantwoordelijk te maken voor het vertrouwen of wantrouwen wat wij ervaren. Door het gedrag van mijn partner, mijn vrienden, collega’s of familie kan ik bepalen of jij wel of niet te vertrouwen bent. Vanuit het niets kan het zo maar zijn dat blijkt dat de ander helemaal niet te vertrouwen is.

Als echtparen of koppels bij mij in de praktijk voor relatietherapie komen, speelt vertrouwen bijna altijd een belangrijke rol in de problematiek die zij binnen hun relatie ervaren. Na verloop van tijd doet de ander niet meer wat jij daarvoor zo fijn vond. Aan het bosje bloemen wordt niet meer gedacht, evenmin is er steeds minder aandacht voor jou. Drukke werkzaamheden, een druk gezin, en drukke sociale activiteiten (denk ook aan het gebruik van de mobiele telefoon) dragen bij aan het feit dat er steeds minder exclusieve aandacht voor elkaar is. Totdat de bom ergens gaat klappen: je bent niet meer blij met deze relatie, jij of jouw partner besteed wel heel erg veel aandacht aan die andere leuke man of vrouw of een andere aap komt uit de mouw: Er is een ander. Resultaat: een crisis.

Mensen die onzeker zijn missen vaak zelfvertrouwen. In feite kunnen zij niet op zichzelf vertrouwen. Aan de basis hiervan ligt angst en gedachten dat de ander jou vast niet leuk, aantrekkelijk of interessant zou vinden. Het idee dat jij niet voldoet aan het beeld wat anderen van jou hebben, speelt jou enorm parten.

Vertrouwen heeft altijd te maken met onze perceptie op de ander. Als ik zeg dat ik jou kan vertrouwen, betekent dit in feite dat ik denk dat jij op een manier met mij om zult gaan die mij niet zal beschadigen. Vertrouwen gaat over het geloof dat de ander wel eerlijk zal zijn. Vertrouwen gaat ook over de verwachting dat de ander juist zal handelen. Vertrouwen gaat ook uit van het idee dat jij ergens vanuit kunt gaan of ergens op kunt rekenen, ook al weet je niet zeker of dat zo klopt.

Omdat vertrouwen te maken heeft met jouw eigen idee, zul je bij een vertrouwenskwestie dus vooral zelf aan de slag moeten gaan. Een ander voldoet dus niet aan het beeld wat jij in jouw hoofd hebt gecreëerd. Jouw beeld zul je dus aan moeten passen. Als jouw partner seks heeft gehad met iemand anders kun je natuurlijk heel erg boos zijn en zeggen dat hij of zij jouw vertrouwen heeft beschadigd. Je kunt beter met elkaar in gesprek gaan en vertellen wat dit jou heeft gedaan en hoe deze ervaring jou heeft beïnvloed binnen de relatie met elkaar. Op basis daarvan kun jij nagaan hoe jij weer kunt gaan vertrouwen. Daarvoor is een aangepast beeld van vertrouwen wel nodig. Ook bij zelfvertrouwen gaat het erom dat jij niet voldoet aan het beeld wat jij van jezelf hebt gemaakt. Ook daarin zul je kunnen kijken hoe jij dit beeld van jezelf kunt gaan veranderen. Pas dan kan er weer (zelf)vertrouwen ontstaan.

Heb jij problemen met vertrouwen en zelfvertrouwen? Ik ga daarover graag met jou in gesprek en ondersteun jou in het maken van een ander beeld in jouw hoofd. Neem contact op via het contactformulier of neem telefonisch contact met mij op via 06-21563954.