Een dilemma. Een onmogelijke keuze?

Ik ontmoet in mijn praktijk regelmatig mensen die te maken hebben met een dilemma. Ze staan voor een schijnbaar onmogelijke keuze. Ze voelen zich vaak machteloos: Welke richting ze ook op gaan, het heeft altijd consequenties.

Een voorbeeld van een dilemma kan de keuze voor een partner zijn. Je bent bijvoorbeeld al jaren samen met je partner, maar je wordt verliefd op iemand anders. Een dilemma hierin is: geef ik op wat voor mij vertrouwd is of ga ik verder met degene op wie ik verliefd ben, die spannend en nieuw voor mij is, of kies ik voor het oude en het vertrouwde? Ook als je voelt dat het ‘oude’ niet meer past en je voelt dat je iets nieuws moet ontwikkelen, kun je voor een dilemma staan: durf ik de stap te maken om het oude los te laten en te kijken wat het proces van het nieuwe mij gaat bieden? Er zijn vele voorbeelden te bedenken waarvoor en voor wie dit geldt. Als je werk hebt waarbij je wel eens denkt of dit de baan van jouw dromen is, of als je er over droomt om voor jezelf te beginnen, om een wereldreis te maken, of als je een wens hebt om in het buitenland te gaan wonen. Bij deze voorbeelden wordt je op een bepaald moment geconfronteerd met een dilemma.

Bij een dilemma speelt altijd de keuze voor iets nieuws, iets anders, of de keuze voor het oude. Als je de stap zet naar iets nieuws, kom je in een soort niemandsland terecht: achter je ligt het oude, het vertrouwde, dat wat je kent. Voor je ligt iets wat je nog niet kent, het nieuwe, het spannende. Waar je nu bent is het leeg. Je voelt de opwinding van het lege. Je voelt dat je lichaam reageert: misschien voel je hartkloppingen, merk je dat je transpireert, merk je dat je een brok in je keel hebt, merk je dat je een druk op je borst of je hoofd voelt of je merkt dat je de neiging hebt om zowel naar voren te gaan als naar achteren. Het lijkt alsof er niets is, en toch is er van alles gaande. Het dilemma is in alles te voelen: in je denken, in je lichaam. In elke vezel van je lichaam en in iedere gedachtenspinsel zit het dilemma. Het beheerst je continu.

Het kenmerk van een dilemma is dat je de keuze niet kunt maken door louter logische redenering. Het idee van het bereiken van een consensus of compromis hierin lijkt niet aan de orde te zijn. Iedere rationele overweging zal niet leiden tot de oplossing van het dilemma. Argumenten zijn in dit geval vrijwel nooit steekhoudend. Mede daardoor zul je onmacht voelen.

Een dilemma raakt altijd aan jouw persoonlijke behoeftes en verlangens. Het gaat er om wat jij wilt, waar jij naar verlangt. En dat is gelijk een hele lastige. We vinden het lastig om te leven naar onze verlangens, naar datgene wat we écht willen.

Een dilemma zorgt ervoor dat je niet beweegt. Zo lang het dilemma bestaat, maak je geen keuze, doe je niets en blijf je staan waar je nu bent. Een dilemma zorgt voor stilstand. De andere kant voor stilstand is beweging, vernieuwing, verandering. Bij een dilemma is het dan ook belangrijk om na te gaan wat maakt dat je niet kunt bewegen, dat je niet kunt vernieuwen, dat je geen stap kunt maken. Heeft het te maken met het ontbreken van lef of dat je weet dat je jouw oude gewoontes en misschien jouw huidige leven op moet gaan geven? Dat kost lef, dat kost enorm veel moed en dat vraagt veel energie.

Het kan goed zijn om eens een tijdje in het dilemma te blijven zitten. Hoe voelt het als je blijft zitten waar je zit? Hoe voelt het om niet te bewegen? Hoe voelt het om te verlangen naar iets anders? Of hoe voelt het om juist te verlangen naar het oude? Welke beweging neig je om te gaan maken? Ontstaat er spanning in je lijf? Wat gebeurt er met je? Wat gebeurt er in lichamelijk opzicht met je als je hier allemaal aan denkt?

Het verdragen van het dilemma vraagt ook het verdragen van de machteloosheid of onmacht, het niet weten en het dragen van het verlangen. Dat vereist geduld en moed. Moed om af te wachten, te verdragen wat je voelt, te dragen wat er is, te verlangen naar wat er misschien gaat komen, terug te blikken op wat er is geweest en kijken naar wat er nu is.

Een dilemma lost zich altijd weer op. Het kost alleen meer moeite om het te verdragen en te dragen.

Met welk dilemma loop jij op dit moment rond? Voel je vrij om contact met ons op te nemen om hierover met elkaar van gedachten te wisselen. Ik wens je veel succes met jouw dilemma.