EMDR bij JanssenGestalt in Breda

EMDR helpt je als merkt dat je last hebt van gebeurtenissen uit het verleden. Als jij traumatische ervaringen hebt mee gemaakt én je merkt dat jij hier nog regelmatig last van helpt, kan EMDR jou helpen om deze gebeurtenissen te verwerken. Ook als je last hebt van angst- of paniekklachten, nachtmerries of plotseling schrikken, kan EMDR helpen om hier minder last van te hebben. Binnen JanssenGestalt in Breda wordt EMDR als behandeling aangeboden.

Je dagelijke leven kan behoorlijk worden beïnvloed doordat jij last hebt van psychische klachten die het gevolg kunnen zijn van traumatische gebeurtenissen. Heftige zaken zoals geweld, fysieke en/of psychische mishandeling, oorlogssituaties, verkeersongevallen, poging tot moord of doodslag, (pogingen tot) verkrachting of aanranding kunnen ervoor zorgen dat jij hier dagelijk last van kunt hebben. Je kunt bijvoorbeeld merken dat je herbelevingen hebt, dat je slecht slaapt, nachtmerries hebt, achterdochtig voelt, schrikreacties hebt bij bijvoorbeeld geluiden of als je iemand denkt te herkennen.

De hersenen zorgen ervoor dat alle ervaringen die je meemaakt verwerkt worden. Alles wat jij ziet, denkt, voelt en ervaart komen bereiken via jouw zintuigen je hersenen. Deze prikkels worden uiteindelijk goed verwerkt waardoor je ofwel je niet alles meer kunt herinneren wat je zoal hebt gedaan, gedacht en gevoeld op een dag, ofwel dat je allerlei situaties nog kunt herinneren. Als het zo is dat jij bij een herinnering een vervelende gedachte of gevoel hebt én dit beïnvloed jou in jouw dagelijkse leven (je kunt bijvoorbeeld niet meer goed concentreren, je bent snel afgeleid, je slaapt slecht in, je wordt regelmatig wakker, je bent angstig of je hebt herbelevingen), betekent dit dat het werkgeheugen in jouw hersenen de ervaringen niet goed hebben verwerkt. De verwerking in je brein is geblokkeerd. Dat maakt dat jij last hebt van deze zaken. En dat is erg vervelend en daar wil je vanaf.

Vaak lees je dat je situaties moet verwerken. Hoe dit precies moet, is niet altijd even duidelijk. Wat we wel weten is dat EMDR één van de behandelingsmethoden zijn waardoor je situaties goed kunt verwerken. Door middel van het concentreren op de momenten die bij jou spanning oplevert én doordat jouw brein wordt afgeleid met behulp van geluiden, lichtflitsen, tikjes of bewegingen, zul je merken dat deze spanning snel vermindert, totdat de gedachte aan het moment of de gebeurtenis je geen spanning meer oplevert. Tijdens de volgende sessie gaan we na hoe het dan zit met de spanning als je daaraan denkt en herhalen we de behandeling eventueel.

Meestal zijn enkele sessies nodig om jou te helpen met de verwerking van allerlei gebeurtenissen. Soms heb je al na één behandeling al effect.

EMDR is een methode die uitgebreid wetenschappelijk is onderzocht. Het is aangetoond dat EMDR zorgt voor blijvende effecten.

Bij JanssenGestalt in Breda wordt EMDR Marco Schijf gegeven. Hij zal altijd starten met een intake om te kijken waar jij last van hebt, om de voor jou pijnlijke situaties op te sporen en om te kijken of EMDR jou zou kunnen helpen bij jouw klachten. Als dit het geval is, wordt tijdens het tweede gesprek de pijnlijke momenten geïnventariseerd en vanaf het derde gesprek zal de EMDR-behandeling daadwerkelijk starten. EMDR kun je bij JanssenGestalt in Breda als een aparte behandeling volgen of geïntegreerd in een bestaande behandeling of begeleiding.

Als je ooit last hebt gehad van psychotische belevingen, of als je ooit een hartinfarct hebt gehad of hartklachten hebt, of als je een hersenaandoening hebt, is het belangrijk om eerst aan jouw huisarts of behandelend specialist te vragen of EMDR-behandeling mogelijk is.

JanssenGestalt in Breda werkt niet met een wachtlijst. Wil jij een afspraak maken? Neem dan direct contact met Marco Schijf op via 06-21563954, stuur een mail naar praktijk@janssengestalt.nl of vul het contactformulier op deze site in.