Keuzes. Wat moet je ermee?

In onze praktijk ontmoeten wij regelmatig mensen die moeite hebben met kiezen. Zij twijfelen over de beslissing die zij moeten nemen. Ze denken hierover lang na en vaak piekeren ze over de keuze die ze (moeten) gaan maken. Dit is denk ik voor iedereen herkenbaar. Voor mij in ieder geval wel: Ik word nogal eens geconfronteerd met het feit dat ik een keuze moet maken, zowel in mijn werk als in mijn privé-leven. Wat is het soms lastig om te weten wat je wilt. Wat kan dat enorm veel tijd, energie en aandacht vragen.

Als je kiest, neem je een besluit en dat besluit is, althans voor dat moment, definitief. als je het één kiest, sluit je het ander uit. Als ik naar links ga, kan ik niet ook tegelijkertijd naar rechts gaan. Als ik een keuze voor iets of iemand maak, kan ik niet ook een keuze voor iets anders of voor iemand anders maken.

Een keuze heeft altijd te maken met tenminste twee ogenschijnlijk tegengestelde en mogelijk tegenstrijdige zaken, die ook nog in een onderlinge strijd verkeren. In gestalttermen zeggen we dat er sprake is van een zekere polariteit: Ik kies voor links óf ik kies voor rechts, ik kies voor vrijheid óf voor opgesloten zijn, ik kies voor openheid óf voor het geheim, ik kies voor jou óf voor die ander óf ik kies voor beiden, maar mijn partner is het daar niet mee eens. Ik kan kiezen om te zeggen wat ik lastig vind in mijn relatie of wat ik irritant vind aan mijn partner, óf ik kan besluiten om niets te zeggen. Er zijn vele keuzemomenten te bedenken die vaak erg lastig zijn.

Als we kunnen kijken naar de verschillende polen, kunnen we ook kijken hoe het voelt als we de ene pool innemen en daarna de andere pool. Als je een lijn op de grond trekt dan kun je op de lijln gaan staan en kijken wat er met jou gebeurt. Wat merk je in je lichaam bij de ene pool en wat merk je bij de andere pool? Hoe is het om ergens op die lijn te gaan staan? Hoe is het voor jou om in het midden te staan? Woorden geven aan wat je merkt en wat je voelt, kan helpen om een keuze te maken. Het inslikken van wat je ervaart en voelt, maakt dat je opgesloten zit: Er komt geen lucht bij de keuzemogelijkheden. Het voelt als beklemmend, je hebt de neiging om de adem in te houden of je voelt wellicht een druk op je borst of in je keel.

Als ik kies ben ik verantwoordelijk voor deze keuze én voor de gevolgen hiervan. Dat is iets waar veel mensen voor terugdeinsen. Vaak durven mensen niet te gaan staan voor hun keuzes, omdat ze bang zijn om de ander te kwetsen. Het klopt dat het maken van een keuze soms inhoudt dat je de ander daarmee kwetst. Dit is pijnlijk voor de ander én het is net zo goed pijnlijk voor jou. Deze pijn zul je beiden moeten dragen en beiden zul je ermee om moeten leren gaan. Dat hoort nu eenmaal bij het leven.

Bedenk dat, wanneer je niet kiest, je in feite ook een keuze maakt.

Voor welke keuze sta jij? Wil je ons dat laten weten? Reageer hieronder of stuur je reactie anoniem naar JanssenGestalt in Breda.