Tien tips om de kerst door te komen

Kerst is het feest van gezelligheid, van samen-zijn. Maar wat als je er als een berg tegen op ziet om de komende dagen met je familie of schoonfamilie te (moeten) doorbrengen? Hier krijg je een aantal tips om ongeschonden de kerstdagen door te komen:

  1. Door de keuze voor je partner, heb je te maken met zijn of haar familie. Deze mensen heb jij niet gekozen en zij hebben jou niet gekozen. Je wordt geconfronteerd met gewoontes die mogelijk niet de jouwe zijn. Jij behoort niet tot deze natuurlijke groep en het zal ook lastig worden om hier toe te gaan behoren. Zorg dat je gewoon aardig bent, help eventueel mee met koken, doe een suggestie om iets te gaan doen.
  2. Als er problemen zijn in jouw familie of in jouw schoonfamilie, de kerst is echt niet het moment om deze problemen te bespreken en uit te werken. Haal diep adem en bedenk dat de kerst vooral leuk en gezellig moet zijn.
  3. Zie je er tegenop om de hele dag met jouw familie of schoonfamilie te moeten doorbrengen, kies ervoor om een gedeelte van de dag te gaan. Ga bijvoorbeeld aan het einde van de middag naar jouw (schoon)familie en eet met elkaar. Of ga bij elkaar op de koffie of lunch met elkaar.
  4. Ontkom je er niet aan om de hele dag bij jouw (schoon)familie te zijn, onderbreek het samenzijn door een activiteit te gaan ondernemen. Maak een lange wandeling, ga naar het theater, bezoek de bioscoop of ga naar een museum. Hiermee doorbreek je een lange dag en mogelijk vermijd je hierdoor lastige gesprekken.
  5. Let op je alcoholgebruik. Alcohol kan zorgen voor ontspanning, maar vaak ook werkt het ongeremdheid in de hand. Door de alcohol ga je soms dingen zeggen die je beter niet kunt bespreken. Een goed gebruik is om wijn of bier af te wisselen met water.
  6. Mocht het toch uit de hand dreigen te lopen en er worden vervelende opmerkingen gemaakt: Haal een paar keer diep adem, verlaat even de ruimte en kom daarna terug. Hierdoor wordt de sfeer anders. Blijven de vervelende opmerkingen bestaan, ga dan weg.
  7. Als je een veilige liefdevolle basis met jouw partner hebt, kun je samen ervoor zorgen dat je de kerstdagen goed door komt. Je voelt je gesteund en dat is erg waardevol.
  8. Het is belangrijk om geen hoge verwachtingen van de kerstdagen te hebben. Houdt het gezellig, luchtig en leuk. Niet meer dan dat. Zoals de kerst in de reclame eruit ziet, zo ziet de kerst er in werkelijkheid vaak niet uit.
  9. Kook zelf of neem een gerecht mee wat je zelf hebt gemaakt. Een zelfgebakken taart doet vaak wonderen. Daarmee zorg je ervoor dat je bewondering krijgt.
  10. Als er sprake is van fundamentele problemen in jouw (schoon)familie overweeg dan eens relatietherapie voor je familie. Relatietherapie is mogelijk tussen alle gezinsleden of met een deel van je (schoon)familie. Het is zeker de moeite waard om problemen, irritaties en gevoeligheden met elkaar te bespreken en uit te werken. De hulp van een relatietherapeut of systeemtherapeut is dan wel erg handig hierbij, zeker door de gevoeligheden die er zijn.

Het beeld dat schoonmoeders verschrikkelijke vrouwen zijn, klopt gelukkig vaak niet. Er zijn veel mensen die een fijne warme relatie hebben met hun schoonmoeder en hun schoonfamilie.

Wij wensen jullie allen hele fijne, leuke en gezellige kerstdagen.